Start > zdrowie z natury > kulinaria > Syrop z pędów sosny – przepis

Syrop z pędów sosny – przepis

Syrop z pędów sosny, ma jasnożółty kolor i niezwykle intensywny aromat. Jest doskonałym lekarstwem, pozwalającym zwalczać bóle i nieżyty gardła oraz kaszel u dorosłych i dzieci. Można go też stosować do aromatyzowania potraw. Maj to najlepszy moment na jego przygotowanie. 

Dlaczego sosna?

Syropy, wyciągi czy odwary z igieł, pędów czy kory sosny, od lat w medycynie ludowej stosowane są do leczenia infekcjach górnych dróg oddechowych. Maściami z dodatkiem olejków eterycznych z dobrym skutkiem leczy się katar czy pierwsze objawy przeziębienia a co ciekawe można je bezpiecznie stosować nawet u najmłodszych. Podobne zastosowanie maja inhalacje. Sosnowe olejki eteryczne w maści, są skutecznym lekiem na obolałe w wyniku schorzeń reumatycznych stawy. Wykorzystuje się je też w dermatologii, do leczenia łuszczycy, infekcji skórnych, wyprysków i liszajów. Rzadziej słyszy się o tym, że sosna może nam pomóc również w dolegliwościach ze strony układu moczowego (zakażenie i zapalenie) i pokarmowego (biegunki, problemy z trawieniem, zaburzenia apetytu).

Co dobrego jest w sośnie?

  • olejki eteryczne – głównie sosnowy ma działanie wykrztuśne, odkażające, rozgrzewające, detoksykujące, orzeźwiające i stymulujące odporność organizmu
  • flawonoidy – naturalne przeciwutleniacze
  • gorycze – wydzielanie soku żołądkowego
  • witaminę C – podnosi odporność i pomaga zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia
  • garbniki –  przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, przeciwkrwotoczne i odkażające
  • kwasy fenolowe – przeciwmiażdzycowe, odkażające,
  • węglowodany

 

 

Syrop z pędów sosny

Młode pędy sosny najlepiej zebrać w maju, w miejscu oddalonym od dróg i innych zanieczyszczeń. Zbieramy je w słoneczny, suchy dzień, starając się nie uronić zbyt wiele pyłku.

By samodzielnie zrobić syrop z pędów sosny, potrzebujemy:

  • 50 dag pędów sosny
  • 50 dag cukru
  • słoik z przykrywką,
  • gaza,
  • nieduże szczelnie zakręcane buteleczki z ciemnego szkła.

Pędy sosny układamy luźnymi warstwami w słoiku. Każdą z warstw przesypujemy cukrem.

 

Gdy zapełnimy cały słoik, przykrywamy go gazą lub pokrywką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3-4 tygodnie. W tym czasie pędy w połączeniu z cukrem puszczą sporo soku.

 

 

Powstały syrop przecedzamy przez gazę lub niemetalowe sitko i zlewamy do wyparzonych buteleczek z ciemnego szkła, ze szczelnymi zakrętkami. Nie pasteryzujemy!

Syrop z pędów sosny, można przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, bez dostępu światła przez cały sezon zimowy.

Dodaj komentarz

Top